środa, 28 października 2009

Tartiflette

Francuskie zimowe danie, popularne zwlaszcza w gorach. Rozgrzewajace, ciezkie, pachnace serem i boczkiem. Pyszne z bialym winem albo po prostu z piwem. Ser Reblochon wydaje sie niezbedny do tego dania, probowalam wymyslec latwiej dostepny zamiennik, ale z marnym skutkiem... Pozostaje szukac go w miejscach, gdzie sprzedawane sa francuskie sery i jest spory wybor. Widzialam tez, ze mozna kupic go w internetowym sklepie La Maree, z produktami francuskimi.

Proporcje na 2 osoby.
0,5 kg ziemniakow
200g boczku
3 lyzki smietany lub smietanki
1 srednia cebula
polowka sera Reblochon

Obrane ziemniaki pokroic w grube plastry i ugotowac w lekko osolonej wodzie. Odcedzic, przestudzic. Przesmazyc boczek i cebule pokrojona w piorka. Forme do zapiekania wysmarowac maslem, wylozyc ziemniaki, na nich cebule z boczkiem. Rozsmarowac po wierzchu smietane i wylozyc przekrojony w poprzek ser Reblochon. Zapiekac ok. 30 minut w bardzo goracym piekarniku.

1 komentarz:

  1. W Lidlu mają za 6 zeta ser Danish Red, który smakuje i topi się idealnie jak Reblochon

    OdpowiedzUsuń