środa, 21 października 2009

Tarta z pieczarkami i boczkiem

Bardzo przyjemna i prosta tarta, boczek fakultatywny, moze byc bez, albo z kawalkami wedliny, ale dobrze, jesli wedzonej. Pomidorki wlasciwie tylko do dekoracji, chociaz kwaskowy smak fajnie przelamuje toporny zestaw cebula-boczek-pieczarki. Mozna podawac z salata albo z salatka z mlodych lisci szpinaku.


300-400g pieczarek
200g boczku
opakowanie ciasta francuskiego
srednia cebula
kilka pomidorkow koktajlowych
3 jajka
1-2 lyzka smietany
sol, pieprz
Przesmazyc boczek na patelni, gdy ladnie sie zrumieni wrzucic cebule pokrojona w piorka lub kolka. Gdy cebula rowniez nabierze ladnego koloru, wrzucic pokrojone pieczarki. Smazyc na dosc sporym ogniu, czesto mieszajac, az woda zupelnie odparuje. W tym czasie wylozyc ciasto francuskie na forme do tarty i podpiec przez 10 minut w 200°C. Do pieczarek wrzucic przekrojone na pol pomidorki koktajlowe. W miseczce rozklocic jajka ze smietana, doprawic sola i pieprzem. Na podpieczona tarte wylozyc pieczarki i zalac delikatnie jajkami. Piec 30-40min w 200-220°C.

1 komentarz:

  1. Gratuluję, smakowicie i elegancko opisany i zachęcający do wypróbowania przepis.Tytuł blogu doskonały. Buziaki i rondle w dłoń!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń