sobota, 24 października 2009

Suflet czekoladowy

Lekki, przepyszny, mocno czekoladowy. Bardzo prosty w przygotowaniu. Proporcje na dwie osoby na dwie male foremki.


1 jajko
pol lyzki maki
1 lyzka cukru pudru + troche do oproszenia foremek
60g ciemnej czekolady
3-4 lyzki smietanki
Foremki wysmarowac maslem i oproszyc cukrem pudrem. Piekarnik nagrzac do 200°C. W kapieli wodnej rozpuscic polamana w kostki czekolade. W osobnym naczyniu rozklocic zoltko ze smietana i wmieszac calosc w czekolade. Dobrze wymieszac. Oproszyc maka, ponownie wymieszac. Wazna jest konsystencja - masa powinna byc gesta, ale nie za bardzo, musi dac sie w nia wmieszac ubite bialka. Jesli wiec masa jest za gesta, mozna dolac troche smietanki. Ubic bialko ze szczypta soli, pod koniec ubijania dodac cukier puder. Nastepnie do masy czekoladowej dodac polowe ubitych bialek, bardzo delikatnie wymieszac, az do polaczenia sie obu mas. Nastepnie delikatnie wmieszac pozostale ubite bialka. Przelozyc mase do foremek, piec okolo 10-15 minut, suflet powinien byc bardzo wilgotny, jedynie z wierzchu przesuszony. Po wyjeciu oproszyc cukrem pudrem, podawac gorace.

1 komentarz:

  1. Nigella może brać lekcje u Ciebie, suflet prezentuje się wspaniale, jak ładnie wyrósł, BRAWO!!!

    OdpowiedzUsuń