niedziela, 13 grudnia 2009

Zupa z dyni

Rozgrzewajaca, aromatyczna, lekko pikantna.

1 kg dyni
1-1.5 l bulionu (uzylam kostki rosolowej)
srednia cebula
3 duze zabki czosnku
kawalek ostrej papryczki
lyzka soku z cytryny
3 lyzki mleka kokosowego (niekoniecznie)
przyprawy: kolendra, kurkuma,  imbir, kardamon, curry, galka muszkatolowa (uzylam gotowej mieszanki)
Na oliwie zeszklic drobno pokrojona cebule, czosnek i posiekana ostra papryczke. Wrzucic pokrojona w nieduza kostke dynie. Zalac bulionem tak, aby przykryc warzywa. Gotowac ok. 20 min na srednim ogniu.
Zdjac z ognia i zmiksowac. Dodac sok z cytryny, mleko kokosowe i reszte przypraw. Jesli zupa jest za rzadka, gotowac na duzym ogniu przez kilkanascie minut, az troche plynu odparuje. Podawac z pietruszka i grzankami.

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie i smakowicie,a u nas pada śnieg!!!!!!!!! Buziaki

    OdpowiedzUsuń