piątek, 16 lipca 2010

Tacos - salsa i guacamole

Kuchni meksykanskiej sprobowalam bedac niedawno w Nowym Jorku. W przeciwienstwie do hamburgerow, takie jedzenie mozna jesc na okraglo :) Polecam zwlaszcza na upalne dni - danie jest lekkie, pyszne, ze smakowicie chrupiacymi warzywami.
Tacos w wersji oryginalnej to salsa (lekko pikantna salatka z pomidorami i papryka), do tego smazone mieso (kurczak, wolowina), guacamole, na to wszystko lyzka kwasnej smietany i tarty zolty ser, a wszystko zawiniete w placek kukurydziany . W mojej wersji mieso jest opcjonalne, nie daje smietany ani sera.
Przepis na 2 osoby
Guacamole
2 awokado
2-3 lyzki posiekanej kolendry
lyzka posiekanego pomidora
lyzka posiekanej cebuli
pol lyzeczki ostrej papryczki
2 lyzki soku z cytryny
sol
Pokroic w duze kawalki awokado, dodac reszte skladnikow, zmiksowac. Sprobowac i doprawic do smaku sola, sokiem z cytryny lub ostra papryczka.

Salsa
1 zielona papryka
2 spore pomidory
1 duzy zabek czosnku
pol lyzeczki sproszkowanej ostrej papryki
2-3 lyzki posiekanej swiezej kolendry
pol cebuli
Pokroic w drobna kostke pomidory (mozna usunac srodek pomidorow, zeby salatka nie miala za duzo soku), papryke i cebule. Posiekac czosnek. Wymieszac wszystkie skladniki.
 
Na plackach (np. tortilla) ukladac kolejno : 2-3 lyzki salsy, na to ewentualnie podsmazone kawalki kurczaka, nastepnie 1-2 lyzki guacamole. Placek lekko zamknac - jesc od razu :) Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz