czwartek, 14 kwietnia 2011

Krolik w marynacie ziolowo-cytrynowo-imbirowej

Aromatyczny, pelen roznych intensywnych smakow.
Przepis z francuskiego miesiecznika "Saveurs"
Proporcje na 4 osoby:
1 krolik
2 cytryny
1 czerwona papryka
mlode ziemniaki
100-150g zielonych oliwek, raczej pikantnych
5 zabkow czosnku
20g imbiru
1 maly bukiet swiezego tymianku
100ml oliwy
1 lyzka stolowa ziaren kuminu
1 lyzka stolowa ziaren kolendry
sol, pieprz
Do naczynia, w ktorym bedzie marynowac sie krolik wycisnac sok z jednej cytryny i wymieszac go z oliwa. Obrac i posiekac imbir. Obrac i posiekac 2 zabki czosnku. Uprazyc na patelni ziarna kuminu i kolendry, a nastepnie rozgniesc je w mozdzierzu. Umyc tymianek i drobno go posiekac. Do oliwy wymieszanej z cytryna dodac imbir, posiekany czosnek, kumin, kolendre, tymianek, troche soli i pieprzu. Wymieszac. Wlozyc mieso pokrojone w kawalki, dobrze wymieszac. Mozna z wierzchu posypac odrobina slodkiej papryki.
Marynate z miesem przykryc i wstawic do lodowki na kilka godzin (im dluzej, tym lepiej).


Na godzine przed pieczeniem wyjac z lodowki i przelozyc do naczynia zaroodpornego.
Obrac, lub tylko wyszorowac ziemniaki, pokroic papryke w paski a cytryne w osemki.
Wokol miesa poukladac ziemniaki, papryke, cytryne, oliwki i pozostale nieobrane zabki czosnku.

Piec okolo godziny w piekarniku nagrzanym do 200°C. W czasie pieczenia czesto podlewac powstalym sosem.